24-uurzorg: de klok rond verpleging in uw eigen huis

mrt 22, 2023

24-uurzorg: de klok rond verpleging in uw eigen huis

Wat als u dag en nacht verzorging nodig heeft, maar toch graag thuis wil blijven wonen? Dan kan 24-uurszorg een oplossing zijn. In dit artikel ontdekt u wat het precies inhoudt.

24-uurszorg: wat is het?

24-uurszorg betekent dat een groep van verpleegkundigen aan de hand van een beurtrol afwisselend bij u komt inwonen. Zo is er dag en nacht iemand aanwezig om u aandacht, ondersteuning en medische verzorging te geven. Het is alsof u uw favoriete verplegers of verpleegsters mee naar huis mag nemen. Kortom, u krijgt permanent medisch toezicht in het comfort van uw eigen huis.

Hoe werkt het?

Een van de verpleegkundigen die ik graag aanbeveel is Lieneke Mulder. Ik vroeg haar om toe te lichten hoe zo’n verzorgteam precies samenwerkt. “Binnen het team houden we ons aan bepaalde richtlijnen”, legt ze uit. “We bespreken bijvoorbeeld om hoe laat de cliënt graag gaat slapen, wat de afspraken zijn qua privacy, enzovoort. Wanneer we elkaar aflossen, maken we ook tijd voor een korte briefing. En tussendoor communiceren we via een beschermde app.

Waarom een team?

Wat zijn de voordelen van een team van verpleeg- en zorgkundigen? “Als inwonende zorgverlener moet je dag en nacht alert zijn”, legt Lieneke uit. Die intensiteit kunnen we niet onbeperkt volhouden. Dankzij de beurtrol bouwen we als zorgverlener tijdig rust in.” Maar ook voor de cliënt is het leuk om een team ter beschikking te hebben: “Elke verzorger is anders en draagt iets unieks bij. De ene kan goed luisteren, de andere kan masseren of lekker koken. Je vult elkaar aan. Samen houden we op meerdere vlakken de levenskwaliteit van de cliënt hoog.

Wat behoort tot het takenpakket?

“De exacte invulling van de taken bepalen we samen”, vertelt Lieneke. Maar het is belangrijk om te weten dat een verpleegkundige geen dokter is, en ook geen poetshulp. Het takenpakket bestaat uit verpleegkundige handelingen zoals medicijnen toedienen of de toestand van de patiënt opvolgen. Medische beslissingen zoals de dosis van een geneesmiddel aanpassen blijft de taak van de huisarts. En soms ligt de meerwaarde in het beantwoorden van vragen. Een patiënt die terminaal is, wil daar bijvoorbeeld gewoon met iemand over kunnen praten.”

Lieneke Mulder - 24 uurzorg

De kracht van aanwezigheid

Een zorgverlener moet er vooral gewoon zijn, aldus Lieneke. “In het begin had ik het daar wat moeilijk mee”, geeft ze toe. “Ik dacht: ik word hiervoor betaald, dus ik moet me zo nuttig mogelijk maken. Daarom trok ik allerlei extra taken naar me toe. Maar zo werkt het niet. Je taak is om er te zijn, niet per se om de hele tijd iets te doen. Anders loop je het risico de dynamiek in het gezin te verstoren, bijvoorbeeld omdat je iets uit handen neemt dat de partner graag zelf had gedaan.”

Gemoedsrust voor de rest van het gezin

“De verpleegkundige draait mee in het huishouden”, vertelt Lieneke. “Maar dat betekent niet dat we de hele tijd in dezelfde ruimte hoeven te zijn. We kunnen bijvoorbeeld samen eten, of apart. We bespreken op voorhand wat de voorkeuren zijn. Ik blijf op de achtergrond zodat de privacy gewaarborgd blijft, maar ben wel beschikbaar wanneer nodig. Voor de partner kan het een hele opluchting zijn om even het huis uit te kunnen, wetende dat hun wederhelft in goede handen is.”

Voor wie is 24-uurszorg interessant?

Ziekte, dementie, een mentale beperking, palliatieve zorg, een revalidatie na een ongeval of een operatie: er zijn talloze redenen waarom iemand niet meer alleen thuis kan blijven. Een verblijf in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of woonzorgcentrum lijkt dan de enige oplossing. Maar de meeste patiënten willen eigenlijk het liefst naar huis. 24-uurszorg is dan ideaal, omdat u dezelfde professionele zorg krijgt als in een ziekenhuis, maar dan in uw vertrouwde omgeving. Bovendien kunt u 24-uurszorg ook aanvragen voor een korte periode.

Wat zijn de voordelen?

Een inwonende verpleegkundige kan iets geven wat schaars is in onze maatschappij: tijd en onverdeelde aandacht. Dat is vaak wat ontbreekt in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen door het oplopende personeelstekort. 24-uurszorg ontlast bovendien de partner zodat die zich niet verliest in de zorgtaak en ook af en toe wat tijd voor zichzelf kan nemen. En ook voor de patiënt zelf is het heel fijn om in de eigen woonomgeving te kunnen blijven en een eigen leven te kunnen leiden. Cliënten behouden zo een stukje autonomie, wat goed is voor hun mentaal welzijn.

Hoe zet u de eerste stap?

Denkt u dat 24-uurszorg iets voor u zou kunnen zijn? Dan help ik u graag verder bij de praktische uitwerking. Bij Attent Services begeleid ik klanten bij het vinden van de gepaste zorg voor elke situatie. In het geval van 24-uurszorg stel ik speciaal voor u een zorgteam samen. Dat team bestaat uit een vijftal zelfstandige verpleegkundigen die elk enkele dagen achter elkaar bij u komen inwonen en elkaar aflossen. Zelf fungeer ik als het centrale aanspreekpunt voor u en het team. Wilt u hier graag meer over weten? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Graag meer info?

Bel me op het nummer +32 (0)497 72 45 05 of stuur me een mail voor een verkennend gesprek.

Ontvang nieuwe blogartikelen elke maand in je inbox

Wil je interviews als dit graag in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Attent Services. Elke maand laat ik mensen aan het woord die je inspireren met praktisch advies en mooie initiatieven.