7 tips bij het kiezen van een woonzorgcentrum

feb 26, 2024

7 tips bij het kiezen van een woonzorgcentrum

Wanneer is het tijd voor een woonzorgcentrum? En hoe kies je een residentie die bij je past? In dit artikel beantwoorden Sigrid en Philippe Schram van de Zorgfamilie al je vragen over woonzorgcentra.

Twee residenties, één familie

Amper 22 jaar oud was Sigrid toe ze in 1996 mee in het woonzorgcentrum van haar ouders stapte. “Al na de eerste dag wist ik: dit is wat ik voor de rest van mijn leven wil doen”, zegt ze. Nu, 28 jaar later, staan zij en haar broer Philippe samen aan het hoofd van twee eigen woonzorgresidenties in Deurne: Boterlaarhof en Ruggeveld, samen gekend als de Zorgfamilie.

Wanneer naar een woonzorgcentrum?

“Vroeger was het niet abnormaal dat je rond je zeventigste naar een woonzorgcentrum ging”, vertelt Sigrid. “Tegenwoordig is de situatie anders, omdat je meer opties hebt om langer zelfstandig te blijven. Je kan hulp aan huis laten komen, naar de dagopvang gaan of naar een serviceflat verhuizen.” Het is pas in een latere fase dat mensen naar het woonzorgcentrum komen, wanneer ze echt op zoek zijn naar die permanente zorg.

“Vroeger sprak men daar niet over”

“Die overgang kan ingrijpend zijn”, treedt Philippe bij. “Voor de nieuwe bewoner is de verhuis het symbolisch afsluiten van een hoofdstuk. Maar het is ook zwaar voor de familie, die vaak met een schuldgevoel achterblijft. Vroeger sprak men daar allemaal niet over. Gelukkig is dat vandaag anders. Wij vangen die emoties zo veel mogelijk mee op. We hebben psychologen, opgeleide verpleegkundigen en andere hulpverleners in ons netwerk. Die helpen bij het bespreekbaar maken en verwerken van onderwerpen zoals dementie, depressie, eenzaamheid, een waardig levenseinde of het moeten achterlaten van een partner.”

“Tip: let bij je keuze van een woonzorgcentrum
op de personeelsbezetting.”

Tips bij het kiezen van een woonzorgcentrum

Wat moeten mensen weten wanneer ze op zoek zijn naar een woonzorgcentrum? En hoe kan je als familie de overgang wat makkelijker maken? Sigrid en Philippe geven graag 7 tips:

  1. Je hoeft niet jaren op voorhand te beslissen
    “Jaren op voorhand op een wachtlijst gaan staan is niet per se nodig. Wij merken dat mensen ons vergeten te verwittigen bij een overlijden of wanneer ze iets anders hebben gekozen. Daarom werken we vooral met kortere wachtlijsten. We vullen die wel in volgens prioriteit: mensen met een acute zorgnood helpen we eerst.”
  2. Kies een woonzorgcentrum op je buikgevoel
    “Ga niet af op de websites en het promotiemateriaal, maar ga op bezoek. Snuif de sfeer op. Laat je niet verblinden door hoe mooi het gebouw is, maar kijk hoeveel mensen er rondlopen en hoeveel tijd ze voor je maken. Vertrouw op je buikgevoel.”
  3. Maak de verandering niet te drastisch
    “Haal mensen zo weinig mogelijk uit hun persoonlijke habitat. Wonen je ouders al heel hun leven in dezelfde gemeente? Zoek dan liefst een residentie in die vertrouwde omgeving. Kijk ook of de locatie vlot bereikbaar is voor jou.”
  4. Kijk ook eens naar gespecialiseerde centra
    “Er bestaan ook woonzorgcentra die zich meer bezighouden met een specifieke groep. Er bestaan bijvoorbeeld koosjere residenties voor de Joodse gemeenschap of woonzorgcentra die gespecialiseerd zijn in de zorg voor mensen met dementie.”
  5. Weet dat emoties normaal zijn
    “Wat de overgang naar een woonzorgcentrum betreft: ik ga het niet makkelijker voorstellen dan het is”, zegt Sigrid. “Het zal altijd een drempel zijn. Je sluit nu eenmaal een hoofdstuk af en komt in een andere fase terecht met meer regels en minder vrijheid. Bereid je daarop voor.”
  6. Geef de bewoner tijd om te acclimatiseren
    “Panikeer niet als de reactie na de verhuis niet meteen positief is. Geef het 100 dagen. Het duurt even om te wennen aan een nieuwe omgeving. Dat is helemaal normaal.”
  7. Wees je bewust van je eigen emoties
    “Uit schuldgevoel doe je soms dingen die niet per se gezond zijn voor de andere, zoals alles willen controleren. Die emoties kunnen net voor stress zorgen bij de bewoner. Ben je niet zeker wat de juiste houding is? Vraag bij twijfel advies aan het zorgpersoneel. Zij hebben daar ervaring mee.”

 “Het belangrijkste wat je voor
iemand kan doen, is tijd maken.”

Over Boterlaarhof en Ruggeveld

Boterlaarhof en Ruggeveld zijn eerder kleinschalige woonzorgcentra. En dat heeft zo zijn voordelen, vinden de broer en zus. “We kunnen sneller schakelen. Als je ons iets vraagt, dan moet dat geen 37 bestuursraden passeren. Is er interesse in een museumbezoek of een uitstapje naar de stad? Dan proberen we dat waar te maken. We zetten in op die familiale sfeer: we kennen elke bewoner bij naam. Hierdoor voelen onze mensen zich gezien en gehoord. En dat is het belangrijkste wat je voor iemand kan doen: luisteren en tijd maken. Als je bril kapot is, dan wil je geen dagen wachten voor iemand tijd heeft om er mee naar te kijken.”

Woonzorgcentrum Boterlaarhof op uitstap

“Is er interesse in een museumbezoek of
een uitstapje naar de stad? Dan proberen we dat waar te maken.”

Mensen die zorgen voor mensen

“Ons succes is mede te danken aan ons geweldig team”, klinkt het. “Wanneer ik zie dat een personeelslid op een begrafenis een knuffel krijgt van de familie, dan weet je dat die een verschil heeft gemaakt. Zelf zorgen we ook bewust voor onze medewerkers. Ik weet dat het vaak zelf moeders en vaders zijn. Thuis moeten die ook nog eens voor een gezin zorgen. Daarom staat er hier elke dag ontbijt voor de ochtendploeg klaar. Dat is voor hen al een stress minder. En dat wordt geapprecieerd: dat er ook iemand is die voor hén zorgt.”

Niet besparen op eten

De Zorgfamilie houdt ook bewust de keuken in eigen beheer, al is dat niet altijd evident.  “Bij een doorlichting kregen we te horen: ‘Amai, jullie kostenpost voor eten is wel hoog’. En ja, daar willen we niet op besparen. Wij eten ook graag lekker, en we willen hetzelfde voor onze bewoners. Onlangs stond er tomaat-garnaal op het menu. En toen ging de prijs van garnalen ineens serieus omhoog. Toen hebben we even gevloekt, maar toch doorgezet. We hebben er deugd van om lekker eten te serveren. Onze bewoners zijn content, en voor ons is dat voldoende.”

“Je kan nooit iedereen tevreden houden.
Maar als je voor mensen zorgt, krijg je veel terug.”

De toekomst is verzekerd

En hoe ziet de toekomst van de Zorgfamilie eruit? “De volgende generatie staat al klaar,” weet Sigrid me te zeggen. “Mijn zoon is op dit moment geneeskunde aan het studeren. De liefde voor mensen zit ook bij mijn kinderen in het bloed. Zolang ik het leuk vind, blijf ik het zelf ook doen. Ik heb fijne mensen rondom me: een heel hecht team met dezelfde waarden. Pas op, je kan nooit iedereen tevreden houden. Maar als je voor mensen zorgt, krijg je veel terug.”

Advies nodig bij je keuze?

Wil je meer weten over Boterlaarhof of Ruggeveld? Neem dan contact op met Sigrid en Philippe voor meer informatie. Ben je benieuwd welke andere opties er bestaan? Als zorgcoördinator bij Attent Services maak ik je graag wegwijs. Samen vinden we de zorg die bij jou past. Wil je graag je situatie met mij bespreken? Contacteer me dan gerust voor een afspraak.

Ontvang nieuwe blogartikelen elke maand in je inbox

Wil je interviews als dit graag in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Attent Services. Elke maand laat ik mensen aan het woord die je inspireren met praktisch advies en mooie initiatieven.