“Mijn kinderen willen dat ik naar een woonzorgcentrum ga, maar ik ben gehecht aan mijn vertrouwde omgeving.” Herken jij deze situatie? Wil jij ook zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Wat zijn dan je opties? In dit artikel maak ik je wegwijs.
Je hebt heel je leven je eigen boontjes gedopt. Maar dan komt het moment waarop je beseft: “Oei, nu gaat het niet meer.” En dan kan het moeilijk zijn om aan te geven dat je ondersteuning kunt gebruiken. Trots, schaamte, schuldgevoel, eenzaamheid, angst: allerlei emoties steken de kop op. Dat is het moment om hulp in te roepen. Want erover praten helpt. En ik begeleid je graag.
Denk erover na. Wat wil jij?
Laat even los wat anderen voor jou willen. Wat wil jij? Je hebt inspraak. Wat is voor jou kwaliteit van leven? Is dat zelf je maaltijden mogen koken? Misschien wil je bij je partner blijven of ben je gehecht aan je buren. Wat is de reden waarom je niet naar een woonzorgcentrum wil? Vind je het beangstigend of voel je weerstand om je vrijheid op te geven? Neem de tijd om na te denken over wat je voelt en wat je wil. Er zijn geen foute antwoorden.
Maak het bespreekbaar
Woonzorgcentra zitten nog diep in de taboesfeer. We willen er niet over nadenken en er al helemaal niet over praten. Tegelijk voel je misschien onmacht wanneer iemand boven jouw hoofd je lot beslist. Voor je kinderen en kleinkinderen lijkt een woonzorgcentrum misschien de perfecte oplossing. Ze willen dat je veilig bent en goed verzorgd wordt. Toon begrip voor hun emoties maar spreek uit dat jij thuis wil blijven wonen. Alleen dan vinden jullie een oplossing die werkt voor alle partijen.
Identificeer de échte vraag
Waarom is dit thema op tafel gekomen? Vaak wordt het woonzorgcentrum geopperd omdat men oprecht denkt dat het de enige oplossing is. Maar wat is de beweegreden? Is het omwille van je gezondheid? Of uit angst voor je veiligheid? Alles begint bij luisteren. En waarom wil jij thuis blijven wonen? Misschien zijn er wel andere manieren om het probleem op te lossen. Vaak kosten die zelfs minder dan een voltijdse opname in een woonzorgcentrum.
Bekijk je opties
Wanneer alle partijen naar elkaar luisteren, beseffen ze vaak dat er meer mogelijk is dan gedacht.
- Technologie: Er bestaan toestellen die het leven veiliger maken, zoals een alarmknop om in te drukken wanneer je hulp nodig hebt.
- Afspraken: Soms vind je samen een compromis. Bijvoorbeeld: je blijft thuis maar belt elke avond. Of: je gaat naar een woonzorgcentrum, maar je mag zelf kiezen waar.
- Hulpverlening: Er is ook een heel netwerk aan organisaties en personen die je kunnen helpen, zoals een inwonende of bezoekende verpleger, iemand die je boodschappen doet, een kapper aan huis.
- Vrijwilligers of vrienden: Misschien is het voldoende dat iemand af en toe koffie komt drinken en vraagt of alles oké is? Een goed gesprek is het meest onderschatte medicijn.
Het is niet eenvoudig om iets te vinden dat exact aansluit op je noden, maar de hulp bestaat – zowel praktisch als medisch. En ik maak je graag wegwijs.
Wees de frustratie voor
Het is niet leuk wanneer er in jouw plaats wordt beslist. Dat gevoel van onmacht kun je wegnemen door je eigen plan op te maken. Informeer je nu al over je opties. Zet je naam al op de wachtlijst bij een instantie die jou aanspreekt. Ga een aantal woonzorgcentra bezoeken en vorm dan pas je mening. Ga het gesprek aan met je naasten. Het geeft rust om te weten dat jij de touwtjes in handen hebt.
Neem contact met me op
Of het nu over jezelf gaat of over een familielid: als betrokken en ervaren zorgadviseur denk ik graag mee en reik ik opties aan. En luisteren is daarbij de eerste stap. Ik wil weten wie jij bent, welk pad je hebt afgelegd en hoe jij je leven momenteel ervaart. Indien nodig help ik je om het gesprek op gang te brengen binnen je gezin. Verwacht geen standaard oplossing: we gaan samen op zoek, van mens tot mens. Want iedereen verdient het om gezien en verzorgd te worden, in elke fase van het leven.
Graag meer info?
Bel me op het nummer +32 (0)497 72 45 05 of stuur me een mail voor een verkennend gesprek.