Inwonende hulp: is het iets voor jou?

jan 8, 2023

Inwonende hulp: is het iets voor jou?

Zo lang mogelijk in je eigen huis kunnen blijven, ook wanneer je zorg nodig hebt: dat is het beste voor iedereen. Maar hoe vind je kwalitatieve inwonende hulp? Ik sprak erover met Isabelle en Veronica van Private Care.

Isabelle De Ramée begrijpt als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om hulp aan huis te vinden. “Tijdens corona kwam mijn schoonmoeder ten val en brak haar heup”, vertelt ze. “Na haar verblijf in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum wilde ze absoluut terug naar huis. Ik ging op zoek naar inwonende hulp, maar de organisaties die ik vond deden bij mij als HR-professional allerlei alarmbellen afgaan. De medewerkers bleken onderbetaald en slecht begeleid. Die kwalitatieve, goed gecoördineerde zorg die ik zocht, was nergens te vinden.” Dus besloot Isabelle de hulp zelf te organiseren. Dat werd Private Care. En het concept sloeg aan.

“Ik wist dat het beter kon”

Toen Isabelle hulp zocht voor haar schoonmoeder, ontmoette ze verzorgers uit het buitenland die ervoor open stonden om als inwonende zorgverlener aan de slag te gaan in België. “Ik had gezien wat de valkuilen hiervan waren. Hierdoor was ik vastbesloten om deze dames wél goed te behandelen en te begeleiden”, vertelt Isabelle. “Met mijn achtergrond in HR wist ik dat het beter kon.” Dus bouwde ze samen met medezaakvoerder Veronica Riseva een bedrijf op vanuit een businessmodel dat gestoeld is op wederzijds respect, begeleiding en kwaliteit.

Wat doet Private Care?

Vandaag zijn de diensten van Private Care in trek bij mensen die doorlopend hulp nodig hebben en toch graag thuis willen blijven. Dat zijn meestal senioren, maar soms ook jonge mensen die ziek zijn of moeten revalideren. “Als er voortdurend kans is op valgevaar, is sporadische hulp niet voldoende”, vertelt Isabelle. “Familiehulp kan een paar uur per week langskomen, maar wat met de andere uren? Dat is de nood die wij invullen.” Met inwonende hulp is er altijd iemand in de buurt om je te helpen, maar kun je toch zelfstandig blijven leven zoals je gewend bent.

“Met inwonende zorg is er altijd iemand in de buurt om je te helpen, maar kun je zelfstandig blijven leven
zoals je gewend bent.”

Hoe inwonende hulp werkt

Hoe ziet een samenwerking er dan uit in de praktijk? Ons zorggezelschap komt voltijds bij je inwonen voor een periode van een maand, enkele maanden of soms zelfs een jaar. Als cliënt krijg je gezelschap, hulp bij huishoudelijke taken en de gemoedsrust dat er altijd iemand in de buurt is. De verzorger krijgt een eigen kamer, kost en inwoon en wifi. Soms is de oplossing iets creatiever, vertelt Isabelle. “We hebben ook een klant die voor de zorgverlener een eigen appartement in de buurt heeft geregeld. Dat mag natuurlijk ook, maar is niet voor iedereen financieel haalbaar.”

Klanten zien opfleuren

Het concept van Private Care was meteen een succes. “We krijgen regelmatig berichten van klanten waardoor we even op wolkjes lopen”, glimlacht Isabelle. “Soms staan we zelfs mee vermeld op een doodsbrief, met een tekst als Bedankt dat mama de laatste maanden in haar eigen huis heeft kunnen doorbrengen. Daarvoor doe je het toch? Ik heb mensen gezien die naar huis mochten en zo blij waren dat ze eindelijk weer konden eten waar ze zin in hadden. Zelfs patiënten waarvan gezegd werd dat ze agressief waren, heb ik helemaal zien opfleuren. Iemand die een zware depressie had, ging plots weer joggen en tuinieren.”

“Mensen fleuren op wanneer ze naar huis mogen. Iemand
die een zware depressie had, ging plots
weer joggen en tuinieren.”

Hoe vind je kwaliteit?

Dat inwonende hulp voordelen heeft, zal niemand betwisten. Maar hoe weet je dat je met een kwalitatieve zorgpartner te maken hebt? “Het begint al bij het selectieproces”, legt Isabelle uit. “Elk zorgverlener is bij ons een individu. We halen niet zomaar iemand uit een mapje.” Veronica gaat mee om iedereen aan elkaar voor te stellen. “Er moet een klik zijn tussen het gezin, de cliënt en de inwonende dame”, vertelt ze. “En in 95% van de gevallen is dat ook zo. Klikt het niet, dan zoeken we iemand anders”.

Begeleiding bij de opstart

Er zijn bureaus die mensen plaatsen en dan hun handen er vanaf trekken, maar dan is de kans dat er iets misloopt groot, aldus Veronica. “Wij beseffen goed hoe ingrijpend samenwonen is voor beide partijen. Onze hulpverlener komt in een onbekende omgeving terecht en voelt zich wat onwennig. De cliënt bevindt zich in een kwetsbare fase en krijgt net dan een onbekende over de vloer. Het is onze begeleiding die ervoor zorgt dat de relatie een sterke start krijgt.”

Voortdurende opvolging

Ook na het eerste contact blijven Isabelle en Veronica de vorderingen opvolgen. Zowel de familie van de cliënt als de inwonende hulpverlener mogen altijd bellen of een bericht sturen. “Na een week of twee doen we een eerste evaluatie, en vervolgens maandelijks”, klinkt het. Dat is best een intensieve opvolging. Dat hoort zo, vinden de zaakvoerders. “Wanneer je in hetzelfde huis woont, moet je elkaar leren kennen”, zegt Veronica. “Dat is wennen in het begin. Maar met een goede ondersteuning en opvolging kunnen daar prachtige vriendschappen uit voortkomen.”

Respect voor alle partijen

Ook het respect voor de medewerkers is iets waar Private Care voor gekend staat. “De dames die voor ons werken weten dat ze altijd bij ons terecht kunnen. Soms moeten ze eens naar de dokter, of is er een probleem in hun thuisland. Ze weten dat ze dat gewoon tegen ons kunnen zeggen. We vinden altijd een oplossing. De meeste dames willen hierdoor met niemand anders meer samenwerken. De loyaliteit is groot en ze delen hun enthousiasme ook met anderen. Het gevolg is dat gemotiveerde, sterke medewerkers zich nu spontaan komen aanbieden.”

Eerlijke en open communicatie

Een laatste tip die Isabelle meegeeft is: durf door te vragen. Spreek je twijfels uit, zodat je een geïnformeerde beslissing neemt. Een mogelijk bezwaar is dat de verzorgsters geen Nederlands spreken. Private Care is daar open in: “Vaak is er een andere taal om met de cliënt te communiceren, zoals Engels, Frans, Duits, Italiaans of Spaans”, zegt Isabelle. “We krijgen ook vaak de vraag of we referenties kunnen opgeven. Dat doen we met veel plezier. Ik zou die zelf ook opvragen als ik de klant was. Je wil weten waar je aan begint, en wij zijn in alles open en transparant.”

Stel het gesprek niet uit

Private Care is een dienstverlener die ik vanuit Attent Services regelmatig aanbeveel. Wanneer je zelfstandigheid in het gedrang komt, denken mensen vaak dat er maar één oplossing is: een opname. Heb je een heup gebroken? Dan stuurt de dokter je naar een revalidatiecentrum. Word je ouder? Dan denkt men meteen aan een woonzorgcentrum. Met Attent Services wil ik duidelijk maken dat er alternatieven zijn. Mits de nodige ondersteuning kun je misschien gewoon naar huis. Ik maak je graag wegwijs in de mogelijkheden.

 

Graag meer info?

Bel me op het nummer +32 (0)497 72 45 05 of stuur me een mail voor een verkennend gesprek.

Ontvang nieuwe blogartikelen elke maand in je inbox

Wil je interviews als dit graag in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Attent Services. Elke maand laat ik mensen aan het woord die je inspireren met praktisch advies en mooie initiatieven.