Annemie Dom is leefstijlarts in gezondheidshuis De Pengvogel in Berlaar. Als huisarts ontdekte ze dat er waardevolle aanvullingen bestaan op de traditionele geneeskunde. Die gebruikt ze om mensen beter te kunnen helpen in de wereld van nu.
De rol van de huisarts is veranderd
“Ik was zes jaar toen ik zei: ik word arts”, vertelt Annemie. “Dat was mijn droom.” Maar de sector ontwikkelde zich anders dan ze zich had voorgesteld. “Na twintig jaar gewerkt te hebben als huisarts, voelde ik weerstand ontstaan tegen de traditionele manier van werken. Ik kon een pil voorschrijven en aan schadebeperking doen, maar dan moest ik verder. Tijd om te luisteren was er hoe langer hoe minder. Dat is niet wat ik als kind voor ogen had. Een huisarts zou midden in de maatschappij moeten staan”, vindt Annemie. “Zoals vroeger, toen de medicijnman de spil van de gemeenschap was.”
Tijdsgebrek en administratie
Annemie is niet de enige die de beperkingen van het huidige systeem aanvoelt. Talloze huisartsen klagen over tijdsgebrek. De toenemende administratie slorpt meer en meer tijd op en het tempo wordt onhoudbaar. “Op een bepaald moment kon ik er niet meer tegen,” zegt Annemie. “Mijn consulten liepen uit omdat ik elke patiënt toch de aandacht wilde geven die nodig was. Maar ik liep zelf tegen de grenzen aan van wat ik kon doen. Op den duur was ik zelf op.” Uiteindelijk besloot Annemie het over een andere boeg te gooien.
Meer dan geneeskunde, ook gemeenschapsdienst
“Ik was het beu te wachten tot er iets zou veranderen”, klinkt het. “Ik wist namelijk dat het anders moest. Daarom gaf ik mijn traditionele praktijk op en opende in de plaats een gemeenschapshuis: de Pengvogel.” In dat inloophuis mag iedereen vrij en gratis gebruik maken van een foyer, brasserie en bibliotheek. Je mag muziek opzetten en iets nemen om te drinken. “Je kunt er in boeken lezen, gezelschapsspelletjes spelen of knuffelen met de huiskatten”, licht Annemie toe. “Zo hoop ik de eenzaamheid te verminderen en meer verbinding te creëren. Want gezondheid en sociaal welzijn: voor mij gaat dat hand in hand.”
“Gezondheid en sociaal welzijn: voor mij gaat dat hand in hand.”
Leefstijlarts in een gezondheidshuis
Behalve een gemeenschapshuis is De Pengvogel ook een gezondheidshuis. Je kunt er terecht bij Annemie voor een gezondheidsconsultatie of -traject of bij haar collega Bente, die psychologisch consulent is. “Het verschil met vroeger is dat ik me nu beschouw als een leefstijlarts”, legt Annemie uit. “Ik behandel mijn patiënten zoals ik het wil, op de manier die volgens mij werkt. Dat betekent dat ik de tijd neem om met mijn patiënt te praten. Ik zie iedereen als een persoon, niet als een symptoom. En je hoeft niet te wachten tot er iets misloopt: ook voor preventief gezondheidsadvies kun je bij mij terecht.”
“Als er meer aandacht was voor preventie dan zou het zorgsysteem niet zo overbelast zijn.”
Preventief in plaats van curatief
“Ik geloof dat de traditionele geneeskunde momenteel op zijn grenzen botst”, gaat Annemie verder. “Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Het is niet de bedoeling dat we ons beperken tot brandjes blussen wanneer het lichaam aan de alarmbel trekt.” In haar gezondheidshuis leert Annemie cliënten de harmonie van lichaam en geest te bewaken en signalen sneller te herkennen. “Dat is wat ik versta onder levensstijlgeneeskunde of positieve geneeskunde,” vertelt ze. Als er meer aandacht was voor preventie en inzicht, dan zou het zorgsysteem niet zo overbelast zijn.”
Niet in vakjes denken
Er is wetenschappelijk bewijs dat ons lichaam en onze geest met elkaar communiceren. Onze darm blijkt bijvoorbeeld gelinkt te zijn aan onze emoties. Toch gaat de westerse wereld daar nog te weinig mee aan de slag, aldus Annemie. “Dokters worden geleerd om alleen naar hun vakgebied te kijken. Hierdoor missen ze vaak het grotere plaatje. Een fysieke klacht als uitputting of buikpijn kan vele oorzaken hebben. Daarom denk ik niet in vakjes, want de mens is één geheel. Dat is ook de definitie van gezondheid volgens de Wereldgezondheidsorganisatie: gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk én maatschappelijk welzijn.”
Evenwicht brengen in je leven
In de Pengvogel krijg je inzichten om beter voor jezelf te zorgen. Daarbij focust Annemie zich op de drie elementen die bijdragen tot een evenwichtig leven: harmonie, balans en ritme. Harmonie is de kunst om te leren omgaan met moeilijke gebeurtenissen, gedachten en emoties zonder erdoor overspoeld te worden. Balans is het bewaken van evenwicht in je lichaam, je geest en je relaties tot anderen. En ritme is een gezonde afwisseling tussen actie en rust in elk aspect van je leven. Die drie elementen zie je ook overal terugkeren in de natuur.
Verandering moet van onderuit komen
Dat er iets moet veranderen in de huidige gezondheidszorg is duidelijk. De wachtlijsten spreken voor zich. Maar hoe ziet Annemie die evolutie er komen? “Ik heb zelf veel studenten begeleid als arts. En hoewel het zorglandschap enorm is veranderd, is het medisch onderwijs nog altijd hetzelfde. Levensstijlgeneeskunde zou deel moeten uitmaken van de opleiding van hulpverleners en artsen, maar daar zie ik weinig bewegen. Ik heb me soms erg alleen gevoeld. Ook in de pers wordt mijn verhaal uit de context gerukt. De verandering zal van onderuit moeten komen.”
“Mijn missie is om mezelf overbodig te maken”
Intussen heeft Annemie contact met andere mensen in de zorg die er hetzelfde over denken. Samen zetten ze in op kennisdeling, zodat patiënten die er nood aan hebben, weten dat er een alternatief bestaat. “Ik heb me aangesloten bij Samenzorg, een platform voor hulpverleners”, vertelt Annemie. “Het doel is om inloophuizen per gemeente te organiseren. Ik streef naar een maatschappij waarin we allemaal gelukkiger en gezonder zijn. Kortom: mijn missie is om mezelf overbodig te maken.”
Waarom ik sprak met Annemie
Met Attent Services help ik mensen om een vol en mooi leven te leiden. En dat begint bij kwalitatieve zorg, vaak buiten de platgetreden paden. Kun jij wel wat ondersteuning gebruiken? Na een intakegesprek ga ik op zoek in mijn netwerk naar de persoon of organisatie die jou het beste kan helpen. Dat kan een leefstijlarts zijn als Annemie, maar ook een huishoudhulp, een vriend of een verpleger. Loop jij ook verloren in het zorgsysteem? Zoek je iemand die je wegwijs maakt?
Graag meer info?
Bel me op het nummer +32 (0)497 72 45 05 of stuur me een mail voor een verkennend gesprek.