Taboes in gezinnen: “Je groeit door erover te praten”

nov 19, 2024

Taboes in gezinnen: “Je groeit door erover te praten”

Er zijn van die kwesties waarvan je wou dat ze makkelijker bespreekbaar waren, zoals geld, relaties en zorg. Zwijgen over taboes maakt problemen alleen maar groter. Maar hoe ga je het gesprek aan? Coach Marion geeft 7 tips.

Elk gezin heeft kleine taboes

In je leven kom je onvermijdelijk in situaties terecht die beladen zijn, zoals deze:

  • “Ik heb mijn testament opgemaakt. Ik vrees dat de inhoud spanningen zal geven tussen mijn kinderen en mijn nieuwe partner.”
  • “De gezondheid van mijn moeder gaat achteruit. Hoe vertel ik haar dat ze me best een volmacht geeft, zodat ik straks haar bankzaken kan regelen?”
  • “Ik zorg voor mijn broer sinds hij een beroerte heeft gehad. In het begin lukte dat, maar nu begint het door te wegen. Ik durf er niets van te zeggen.”

Waarom we liever zwijgen

Ook jij loopt waarschijnlijk rond met iets dat je niet durft aan te kaarten. Gevoelige onderwerpen gaan we liever uit de weg, omdat ze emotioneel beladen zijn. Maar door meningen voor onszelf te houden, maken we de situatie vaak nog erger. Hoe meer je open met elkaar bespreekt, hoe oprechter je relatie. De hamvraag is dus: hoe ga je het gesprek aan zonder anderen te kwetsen?

Advies van een expert

Coach en vertrouwenspersoon Marion van der Deure helpt met haar bedrijf MPD mensen die verstrikt zijn in levensvragen. Ik vroeg haar: “Bestaan er tips of technieken om dit soort taboes toch bespreekbaar te maken in je gezin?” Marion: “Eigenlijk zit er nog een stap tussen. Voor je erover praat, raad ik aan om eerst een eerlijk gesprek aan te gaan met jezelf.”

1.Kijk eerst naar jezelf

Waar lig jij van wakker omdat er niet over gepraat wordt? “Dat is een interessante oefening om te doen”, zegt Marion: “Zet eens wat steekwoorden op papier. Zijn er thema’s die jouw ouders of grootouders nooit met je besproken hebben? Welke situaties hadden vermeden kunnen worden als er openlijk over gepraat was? En hoe wil jij het anders doen? Kortom: wat wil jij vertellen?”

2.  Informeer je over je opties

Eens je weet wat je wil, kan je gericht kennis opdoen. Breng in kaart wat er allemaal praktisch mogelijk is. Stel dat je een zorgvolmacht of externe zorg wil regelen voor jezelf of anderen. Of dat je je nalatenschap goed wil verdelen. Dan kan je met de hulp van een notaris, jurist, huisarts of vertrouwenspersoon de opties bekijken en een oplossing uitwerken. Daarna ben je klaar om je plan voor te leggen aan je naasten.

3. Vind een objectief klankbord

Je hoort wel eens doemverhalen over gesprekken die ontploffen wanneer iemand de confrontatie in het gezin aangaat. Hoe vermijd je dat? “Het helpt om er eerst met iemand anders over te praten”, aldus Marion. “Leg de kwestie voor aan een persoon die je vertrouwt en die buiten het gezin staat. Dat kan een therapeut zijn, maar evengoed een vriend. Zo kan je in een veilige omgeving op een rijtje zetten wat je voelt.”

4.  Oefen het gesprek

“Met een objectief klankbord kan je het gesprek dat je wil voeren al eens oefenen. Je vermijdt zo dat je vastloopt in je eigen denken. Je gesprekspartner koppelt terug en stelt bijvragen als “Is dit wat je bedoelt?” Zo vind je steeds beter de woorden voor wat je wil uitspreken, nog voor er emoties mee gemoeid zijn”, adviseert Marion.

Marion van der Deuren

Bespreek het al eens met iemand die buiten de situatie staat. Zo kan je oefenen wat je wil zeggen voor er emoties mee gemoeid zijn.

Marion van der Deuren – Coach en vertrouwenspersoon

5. Houd een open blik

Niet iedereen zal goed reageren op wat je zegt. En dat is oké. Emoties als woede en teleurstelling mogen er zijn. Daar eerlijk over zijn, helpt om een oprechte band op te bouwen. “Maar laat het daar niet eindigen”, voegt Marion toe. ”Vraag open en nieuwsgierig naar de onderliggende reden van de emotie. Leg ook uit waarom jouw standpunt belangrijk is voor jou. Zo groei je samen naar een oplossing toe.”

6. Geef het tijd

“Je hoeft niet alles in een keer op tafel te gooien of meteen een beslissing af te dwingen,” licht Marion toe. “Neem de tijd, als de situatie het toelaat. Stip af en toe het thema aan wanneer het juist voelt, en laat het dan even bezinken. Jij bent al lang bezig met het onderwerp, maar voor je gesprekspartner komt dit misschien als een donderslag bij heldere hemel. Geef anderen de kans om emoties te verwerken.”

7. Feliciteer jezelf

Los van de uitkomst is het belangrijk om jezelf te feliciteren voor wat je net gedaan hebt. Taboes aanpakken is een enorme stap die niet iedereen durft te zetten. Misschien ben je opgelucht dat je eindelijk die onderdrukte bekommernissen hebt uitgesproken. Misschien versterkt het jullie band. Wat er ook gebeurt: jij hebt je verantwoordelijkheid genomen en daar mag je trots op zijn.

Graag wat meer hulp?

Vind je het moeilijk om taboes in je eentje aan te pakken? Weet dan dat er mensen bestaan die je hierbij kunnen begeleiden. Een coach en vertrouwenspersoon als Marion helpt je om alles op een rijtje te zetten. Wil je hulp in je zoektocht naar gepaste zorg? Dan kan ik je helpen. En heb je een vraag die je graag behandeld wil zien in deze rubriek? Stuur dan een mailtje. Samen maken we dit soort thema’s bespreekbaar.

Ontvang nieuwe blogartikelen elke maand in je inbox

Wil je interviews als dit graag in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Attent Services. Elke maand laat ik mensen aan het woord die je inspireren met praktisch advies en mooie initiatieven.