Wat doe je met je spullen wanneer je verhuist? Opruimcoach Astrid geeft advies.

mei 23, 2024

Wat doe je met je spullen wanneer je verhuist? Opruimcoach Astrid geeft advies.

Ontspullen is een goede voorbereiding als je van plan bent om kleiner te gaan wonen. Maar hoe begin je eraan? En wat doe je met je spullen? Ik vroeg het aan opruimcoach Astrid Goedtkindt.

Wat is een opruimcoach?

Een fascinatie voor opruimen en structuur, dat had opruimcoach Astrid al van kleins af aan. “Ik word er zo gelukkig van”, vertelt ze. Maar wat is dat eigenlijk, een opruimcoach? “Kort gezegd, helpt een opruimcoach je orde te scheppen in de wereld om je heen”, legt Astrid Goedtkindt uit. “Sommige mensen hebben er behoefte aan om hun huis of werkplek eens grondig te organiseren en willen dat gestructureerd aanpakken. Dit brengt gemoedsrust.”  

“We staan er niet bij stil, maar elk
voorwerp vraagt aandacht.”

Opruimen is een vorm van zelfzorg

“Je staat er niet bij stil, maar elk voorwerp vraagt aandacht”, legt Astrid uit. “Neem nu je kleerkast. In de ochtend is die vaak het eerste wat je ziet. Puilen je laden uit? Dan kan dat stress bezorgen. En dat terwijl je gemiddeld maar 20% van je kleding echt gebruikt.” Opruimen kan ook meer rust brengen in je gezin. “Wanneer je thuiskomt, moet je kunnen opladen”, vindt ze. En dat lukt niet in een huis vol spullen.

Je woning sneller verkocht

Astrid begeleidt ook mensen die op het punt staan hun huis te verkopen. “Om je huis te koop aan te bieden, heb je aantrekkelijke foto’s nodig”, legt ze uit. “Maar niemand wil rommelige kamers zien. De beelden moeten rust uitstralen, zodat de potentiële koper zich kan inleven. En dat begint bij het verwijderen van onnodige voorwerpen.” Opruimen is bovendien een goede voorbereiding op de verhuis zelf: het heeft geen zin om spullen mee te nemen die je niet meer nodig hebt.

In Zweden is het normaal

In België praten we niet graag over het opruimen van onze inboedel. Zweden staan daar anders tegenover: ze zien het als een ritueel. Daar is het normaal om op latere leeftijd alvast grote ‘schoonmaak’ te houden, de zogeheten döstädning. “Letterlijk betekent dat: opruimen voor je doodgaat”, zegt Astrid. “Ik noem het liever een levensschoonmaak: je begint opgeruimd aan een nieuwe levensfase.”

Wat gebeurt er met je spullen wanneer je verhuist - Attent Services

“In Zweden is het een gebruik om je inboedel op te ruimen
zodat je nabestaanden daar minder tijd voor moeten vrijmaken.”

Bewust herinneringen bewaren

Je huis bewust ordenen is een mooi gebaar naar je nabestaanden. Voor hen is het een opluchting dat ze na je overlijden niet hoeven te beslissen wat er met je spullen gebeurt. Astrid wordt soms ook ingehuurd om het opruimen te begeleiden na een overlijden. “Voor de nabestaanden is het een helend proces om door herinneringen te gaan en ze bewust een plaatsje te geven”, vertelt ze.

 

“Het is makkelijker om afstand van iets te doen als je weet dat het goed terechtkomt.”

Je weet dat alles goed terechtkomt

Als je de tijd neemt om op te ruimen, kan je erover waken dat je bezittingen een nuttige nieuwe invulling krijgen. Waardevolle items kan je laten schatten en verkopen, en voorwerpen in degelijke staat gaan naar goede doelen van jouw keuze. “Mijn klanten mogen elke dag een hele auto volladen”, vertelt Astrid. “Ik zorg dat de spullen terechtkomen bij organisaties waarmee ik ze samenwerk, zoals een weeshuis in Togo. Het is makkelijker om afstand van iets te nemen als je weet dat het een tweede leven krijgt.”

Hoe werkt een opruimcoach?

Maar hoe doe je dat dan, werken met een opruimcoach? Astrid begint altijd met een open gesprek waarbij ze polst naar jouw verwachtingen. De ene persoon heeft bijvoorbeeld hulp nodig bij de planning, de andere eerder bij de uitvoering. “Het opruimen zelf begint bij spullen met weinig emotionele waarde”, licht ze toe. “Als je vijf kurkentrekkers hebt, is het makkelijk om een selectie te maken.” Zo word je stilaan beter in het afscheid nemen van bezittingen. Daarna bouwt ze op naar andere categorieën. Tussendoor krijg je kleine opdrachtjes. Astrid zet je nooit onder druk om iets weg te doen: “Bij twijfel houden we het bij.”

Tips bij het opruimen

Welk advies zou Astrid geven aan mensen die willen opruimen in de aanloop naar een verhuis?

  • Begin op tijd: dan heb je de kans om een leuke nieuwe bestemming te vinden voor de dingen die je wegdoet.
  • Is het zwaar om te beslissen wat weg mag? Vraag dan hulp aan een externe persoon die niet emotioneel betrokken is.
  • Bewaar enkel de beste herinneringen. Je hebt geen 100 variaties van dezelfde foto nodig. Kies er één en geef ze een speciaal plekje. Zo komen belangrijke herinneringen pas écht tot hun recht.
  • Stop al je belangrijkste administratieve documenten in één kaft. Dat bespaart heel wat opzoekwerk.
  • Maak een “Dit mag weg-doos”: dingen die voor jou nu nog belangrijk zijn maar later niet bijgehouden hoeven te worden. Dan hoeven je nabestaanden daar later niet over na te denken.
  • Ga nu alvast het gesprek aan met je gezin over wie wat krijgt na je overlijden: zo vermijd je interne ruzies. Of doe de schenkingen nu al: dan geniet je nu al van het geven.

Een taboe om te doorbreken 

Opruimen is gezond, maar er moet over gesproken kunnen worden. En dat lukt nog niet altijd, merkt Astrid. “Iedereen durft te zeggen dat ze een poetshulp of een ramenwasser hebben, maar een opruimcoach? Dat is vaak nog een taboe. Nochtans kan het je leven veranderen: je wordt blij van de rust en de orde en je weet eindelijk weer wat je hebt.” Begint het te kriebelen om je huis onder handen te nemen? Tarieven en de werkwijze vind je op de website van Astrid: Goedt.be. En wil je graag advies om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen? Dan kan je terecht bij Attent Services.

Ontvang nieuwe blogartikelen elke maand in je inbox

Wil je interviews als dit graag in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Attent Services. Elke maand laat ik mensen aan het woord die je inspireren met praktisch advies en mooie initiatieven.