Wie zorgt er voor mijn huisdier wanneer ik het niet meer kan?

jun 22, 2024

Wie zorgt er voor mijn huisdier wanneer ik het niet meer kan?

Mag mijn huisdier mee naar het woonzorgcentrum? Wat gebeurt er met mijn hond als ik naar het ziekenhuis moet? In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen over huisdieren in de zorg.

Je huisdier: een onvoorwaardelijke bondgenoot

Een huisdier is een volwaardig lid van het gezin. Het is iemand om voor te zorgen en tegen te praten, een vriend die altijd blij is om je te zien. Bovendien is het houden van dieren goed voor je welzijn. Denk maar aan het overlijden van een levenspartner: dan is je hond of kat een stille bron van troost en gezelschap. Maar wat als zorgen voor je huisdier niet meer zo goed lukt. Wat doe je dan?

Als de verzorging niet meer lukt

Je onvoorwaardelijke vriend wegdoen? Daar wil je liever niet aan denken. Maar tegelijk weet je dat een hond beweging nodig heeft en dat je voor een kat zware zakken kattenbakvulling in huis moet halen. Ook bezoekjes aan de dierenarts kunnen een hele onderneming zijn. Daarom is het goed om op voorhand al te weten wat je opties zijn.

Denk er nu al over na

Soms kan een huisdier ook je overstap naar een volgende levensfase in de weg staan: je wil misschien wel kleiner gaan wonen, maar de serviceflat van jouw keuze laat geen honden toe. Of een woonzorgcentrum klinkt als een verademing, maar je wil je katten niet opgeven. In plaats van dit dilemma voor je uit te schuiven, is het beter om het gesprek met je geliefden nu al aan te gaan. Want er zijn wel degelijk oplossingen.

Mag mijn huisdier mee naar het woonzorgcentrum?

De meeste zorginstellingen weren huisdieren, en dat is niet onbegrijpelijk. Je viervoeter komt niet per se overeen met het dier van een andere bewoner. Jouw hond is misschien braaf en zindelijk, maar die van je buurman daarom niet. Dieren die elkaar aanvallen, is niet bevorderlijk voor de rust. Sommige medebewoners zijn misschien allergisch of bang. De verzorging van dieren vraagt ook extra handen – handen die zorgverleners vaak nu al tekort hebben.

Een plusbaasje

Gelukkig zijn er organisaties die meedenken over oplossingen. Een voorbeeld hiervan is AAP. Die vzw doet screening en opvolging van mensen die vrijwilligerswerk willen doen als plusbaasje. Een plusbaasje is iemand die af en toe voor je huisdier komt zorgen of ermee gaat wandelen. Het is de perfecte oplossing voor mensen die niet meer zo goed lange afstanden kunnen afleggen met hun hond of niet altijd genoeg energie hebben om ermee te spelen.

Een plusbaasje

Een babysit via een app

Er bestaan ook babysit-apps voor dieren, zoals Pawshake. Via de app vind je mensen uit de buurt die voor je dier willen komen zorgen. Het verschil met een plusbaasje is dat er bij een app geen organisatie tussen zit die helpt bij de screening, opleiding en opvolging. Je maakt de afspraken dus rechtstreeks met de babysitters zelf.

Noodopvang bij een ziekenhuisopname

Wat als jij onverwachts in het ziekenhuis wordt opgenomen? In het beste geval heb je hierover afspraken gemaakt met familie of vrienden. Je kan je huisdier ook opnemen in een zorgvolmacht. Het is altijd beter voor je dier om een vertrouwd gezicht te zien wanneer jij er niet bent. Maar soms is dat niet mogelijk. In dat geval is er noodopvang. Daar gaan ze op zoek naar een vrijwilliger die de zorg voor je dier tijdelijk wil overnemen.

Toch mee verhuizen?

Er zijn wel degelijk woonzorgcentra en serviceflats die huisdieren toelaten. In woonzorgcentra is het zeldzaam, maar in serviceflats is het meenemen van een huisdier niet zo uitzonderlijk. Een voorwaarde is altijd dat je zelf nog voor je dier kan zorgen en dat er een vangnet is als het niet zo goed gaat. En meestal zijn ook alleen kleine huisdieren toegelaten die weinig overlast veroorzaken aan de andere bewoners.

Naar vrienden of familie

Weet je nu al dat je niet voor altijd voor je dier zal kunnen zorgen? Dan is het een goed idee om dat nu al te bespreken met je vrienden, je familie en misschien zelfs je buren. In het beste geval is er iemand die spontaan aanbiedt om je dier later in huis te nemen. Dan ben je gerust dat je weet waar je viervoeter terechtkomt en dat die in een vertrouwde buurt kan blijven.

Naar het dierenasiel

Het asiel is misschien wel je minst favoriete oplossing, maar sluit je niet helemaal af voor het idee. Ook daar staan vrijwilligers klaar om je metgezel een fijne nieuwe thuis te geven. Kies een erkend asiel. Die moeten voldoen aan strenge voorwaarden van de overheid. In Vlaanderen bestaat er een overkoepelende website met een zoekmachine zodat geïnteresseerde nieuwe baasjes makkelijk dieren van verschillende asielen kunnen bekijken.

Dieren in het woonzorgcentrum

Contact met dieren is goed voor je welzijn. Daarom zijn er steeds meer woonzorgcentra die aaiteams inschakelen. Dat zijn vrijwilligers die met een speciaal opgeleid dier op bezoek komen. In het Antwerpse zijn er een 8-tal woonzorgcentra die hiervan gebruik maken via AAP. Daarnaast zijn er ook woonzorgcentra die eigen dieren op het terrein hebben, zoals alpaca’s, konijnen of parkieten. Nog een reden om ruim op tijd een lijstje samen te stellen van de woonzorgcentra die je aanspreken.

Dieren in het woonzorgcentrum

Nog vragen? Ik denk graag met je mee

Het leven stopt niet wanneer je zorg nodig hebt. Als zorgcoördinator bij Attent Services denk ik in oplossingen, niet in beperkingen. Ik wil dat jij ten volle van het leven kan genieten en zelf beslist over wat je wel en niet wil. Loop jij aan tegen een zorgvraag en kan je wel een sparringpartner gebruiken? Neem dan gerust contact met me op.  

Ontvang nieuwe blogartikelen elke maand in je inbox

Wil je interviews als dit graag in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Attent Services. Elke maand laat ik mensen aan het woord die je inspireren met praktisch advies en mooie initiatieven.