Ik kan niet meer thuis blijven wonen. Wat zijn mijn woonopties?

dec 20, 2023

Ik kan niet meer thuis blijven wonen. Wat zijn mijn woonopties?

Wat als zelfstandig thuis blijven wonen niet meer lukt? In dit artikel overloop ik de verschillende woonopties in de zorg met hun voor- en nadelen.

Als thuisblijven niet meer lukt

In mijn vorige artikels vertelde ik je al over de verschillende manieren om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, zoals 24-uurszorg, inwonende hulp, een persoonlijk assistent of hulp van de buren. Maar wat als je toch niet thuis kan blijven wonen? Of wat als je zelf nood hebt aan meer gezelschap of extra ondersteuning? Ik vertel je graag over de verschillende woonopties mét hun voor- en nadelen.

Zorgzame buurten - mantelzorg

Een assistentiewoning (serviceflat)

Een assistentiewoning is een woning waar je zelfstandig kan wonen, maar waar je wel extra ondersteuning krijgt. Er is een centrale contactpersoon en in het gebouw zijn er gemeenschappelijke ruimtes. De woning is aangepast en veilig: er zijn handgrepen in het toilet en in de douche. Er is een noodsysteem om hulp in te roepen.

  • De voordelen: Je behoudt je zelfstandigheid. Niemand beslist in jouw plaats hoe je je dag doorbrengt. Je richt zelf je flat in zoals jij dat wil. Je leeft gewoon zoals vroeger, maar dan met extra hulp in de buurt.
  • De nadelen: Er is geen verpleging of permanente zorgverlener in een serviceflat. Naarmate je ouder wordt, heb je misschien meer zorg nodig dan je in een serviceflat kan krijgen, en dan moet je nog een keer verhuizen.
  • Meer weten? De Vlaamse overheid heeft een checklist ontwikkeld om je te helpen kiezen welke assistentiewoning bij jou past. Je vindt er ook een lijst van alle erkende assistentiewoningen. De Antwerpse assistentiewoningen kan je bekijken op de website van Zorgbedrijf Antwerpen.
Zorgzame buurten - mantelzorg

Een woonzorgcentrum (rusthuis)

Een woonzorgcentrum is een plek waar je samen met andere mensen van jouw leeftijd ondersteund en verzorgd wordt. Je hebt je eigen kamer, maar geen volledige woning voor jezelf. Je deelt gemeenschappelijke ruimtes met de andere bewoners.

  • De voordelen: Je bent gerust. Er is dag en nacht zorg en ondersteuning aanwezig voor wie het nodig heeft. Je hoeft zelf niet te koken of te poetsen. Er worden activiteiten georganiseerd waaraan je kan deelnemen.
  • De nadelen: Je hebt minder vrijheid over je dagindeling. Je kan je eigen meubels niet meenemen. Er zijn dingen die je niet meer zelf mag beslissen, zoals wat je gaat eten. Er is minder contact met de buitenwereld.
Zorgzame buurten - mantelzorg

Een zorgwoning (kangoeroewoning)

Een zorgwoning is een woning die zo is aangepast dat twee gezinnen of generaties er samen kunnen wonen. Zo kunnen grootouders bijvoorbeeld op het gelijkvloers blijven wonen, terwijl de kinderen de rest van de woning betrekken.

Hoe maak je een zorgwoning?
Je kan een bestaande woning opsplitsen of een bijgebouw als zorgwoning inrichten. Je kan ook een apart gebouwtje voorzien als zorgwoning, bijvoorbeeld in de tuin.

  • De voordelen: Je kan zelfstandig blijven wonen, en je blijft in je vertrouwde omgeving. Je kan je huisdieren behouden en je blijft contact hebben met je familie.
  • De nadelen: Het is niet altijd evident om met een andere generatie samen te wonen. Maak goede afspraken om spanningen te vermijden. Als je later medische zorg nodig hebt, moet je misschien alsnog verhuizen. Je hebt ook waarschijnlijk een vergunning nodig voor de aanpassing van je woning.
Zorgzame buurten - mantelzorg

Een dagverzorgingscentrum

Een dagverzorgingscentrum is een plek waar je enkel overdag naartoe gaat. Het vervoer van en naar het centrum kan geregeld worden. Het personeel helpt je bij je dagelijkse verzorging en je kan er warm eten. ’s Avonds ga je weer naar huis. Het dagcentrum behoort meestal tot een woonzorgcentrum.

  • De voordelen: Overdag wordt er voor je gezorgd en heb je sociaal contact met anderen en ’s avonds kom je gewoon weer thuis in je vertrouwde omgeving.
  • De nadelen: Deze woonvorm is niet geschikt als je permanent toezicht of medische zorg nodig hebt. ’s Nachts is er geen begeleiding.

Een centrum voor kortverblijf (CVK)

Een centrum voor kortverblijf is een tijdelijke opvang in een woonzorgcentrum, bijvoorbeeld om te herstellen na een ziekenhuisopname of omdat je mantelzorger een bepaalde tijd niet voor je kan zorgen.

  • De voordelen: Het kan een oplossing bieden wanneer je tijdelijk meer zorg dan normaal nodig hebt. Het is ook een manier om kennis te maken met een woonzorgcentrum zonder je al permanent te engageren.
  • De nadelen: Alles wordt voor jou gedaan, waardoor je bepaalde dingen niet meer zelf kan beslissen. Het is bovendien geen permanente oplossing.
Zorgzame buurten - mantelzorg

Een revalidatieziekenhuis

Een revalidatieziekenhuis is een plek waar je naartoe gaat om te herstellen van een ingreep, een letsel of een zware ziekte. Sommige ziekenhuizen hebben speciale geriatrische revalidatieprogramma’s.

  • De voordelen: Revalidatieziekenhuizen hebben gespecialiseerd medisch personeel zoals artsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Je gezondheid wordt dag en nacht opgevolgd.
  • De nadelen: Het is een tijdelijke oplossing die maar beschikbaar is voor de duur van de revalidatie. Ziekenhuizen zijn vooral gericht op je gezondheid, en minder op het organiseren van sociale activiteiten. 
Zorgzame buurten - mantelzorg

Groepswonen voor ouderen (samenhuizen)

Groepswonen betekent dat een aantal personen, koppels of gezinnen ervoor kiest om een gemeenschappelijk woonproject op te zetten. Zo kan een groep ouderen samen gaan wonen om zo lang mogelijk voor elkaar te blijven zorgen.

  • De voordelen: Je hebt veel sociale contacten en behoudt je zelfstandigheid. Je beslist zelf hoe je je dagen vult, en je hebt altijd iemand om mee te praten of om hulp aan te vragen.
  • De nadelen: Je bent afhankelijk van de groepsdynamiek. Er kunnen spanningen ontstaan tussen de bewoners. Er is ook geen professionele of medische zorg aanwezig, tenzij je dat samen hebt aangekocht.
  • Meer weten? Lees meer over cohousing voor ouderen op de websites van Abbeyfield Vlaanderen of Samenhuizen.be.
advies in woonopties

Ik maak je wegwijs in al de woonopties

Is het aanbod wat overweldigend? Zit je nog met vragen over deze woonopties of ben je niet zeker welke woonvorm bij jou past? Neem dan zeker contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Met Attent Services begeleid ik klanten bij het vinden van de gepaste zorg voor elke situatie. Ook voor jou is er een oplossing. Vraag me dus gerust om advies!

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Bel me op het nummer +32 (0)497 72 45 05 of stuur me een mail voor een verkennend gesprek.

Ontvang nieuwe blogartikelen elke maand in je inbox

Wil je interviews als dit graag in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Attent Services. Elke maand laat ik mensen aan het woord die je inspireren met praktisch advies en mooie initiatieven.